Ali bi se bilo mogoče bolj smiselno vprašati, zakaj se je ta mešanica sploh pojavila? Znanstveniki ugibajo o različnih možnostih. Ena od njih in do zdaj najbolj verjetna je ta, da levamisol doda kokainu dodaten »boost« – ojači učinke kokaina.

Kokain in nekatere druge droge, ki pridejo do uporabnika, so zelo redko čiste. Navadno jim dilerji dodajajo različne primesi – lahko gre samo za polnila (mleko v prahu, puder) ali različne aktivne snovi, kot je to na primer levamisol, ki spremenijo ali dopolnijo učinek kupljene droge.

Nekateri podatki kažejo, da so količine primešanega levamisola nekoliko nižje (okrog 6 % po eni od raziskav). To dejstvo lahko kaže na to, da ne gre zgolj za redčenje čistega kokaina (in s tem večanje zaslužka), temveč za premišljeno dodajanje snovi, ki naj bi v tej kombinaciji povzročila nek želeni učinek.

Levamisol je, v nekaterih pogledih, podoben nikotinu, saj se veže na specifične receptorje za nevrotransmiter acetilholin in s tem vzburi živčne celice. To pa najverjetneje povzroči povečano aktivnost simpatičnega živčnega sistema. Podobno deluje tudi proti zajedalcem, za kar to snov prvotno uporabljajo v veterini. Pri njih se osredotoči na živčne celice, ki nadzorujejo delovanje mišic. To povzroči mišične krče, paralizira zajedalce in jih je s tem veliko lažje spraviti iz telesa.

Ker deluje tudi kokain stimulativno na telo, bi lahko substanci v kombinaciji povzročili dodatno vzburjenje telesa. Ta učinek naj bi večinoma deloval na periferni živčni sistem, vendar znanstveniki menijo, da deluje tudi na možgane in s tem poveča prijetna občutja ob uporabi kokaina. Zelo verjetno je tudi, da levamisol v možganih povzroči povečano izločanje glutamata. To je nevrotransmiter, ki deluje vzpodbujevalno na nevrone. Znano je, da kokain deluje na naš nagrajevalni sistem, ki pa ni en košček v možganih, temveč mreža struktur in povezav. Pomemben del mehanizma povratnih informacij uporablja prav glutamat. Vse to pomeni, da kombinacija kokain+levamisol povzroči ojačane občutke same droge.

Seveda pa ni vse tako enoznačno in super kot zveni na prvi pogled. Tovrstne mešanice prinašajo s seboj tudi cel kup negativnih posledic in tveganj. Kokain že sam po sebi predstavlja nevarnost za srce in poveča možnost za odpoved srca, v kombinaciji z levamisolom se tveganje še poveča. Levamisol lahko povzroči tudi odpoved imunskega sistema.

Dejstvo, da se je levamisol pojavil kot primes kokainu, je presenetljivo in kaže na to, da se mešanica tako razširila prav zaradi farmakoloških učinkov levamisola.