Levamisol je še vedno (ali vedno bolj pogosto) prisoten kot aktivna primes v kokainu. Tako pri nas kot drugod po svetu. Sodeč po policijskih zasegih kokaina, se levamisol dodaja že v krajih, iz koder kokain prihaja. Veliko znanstvenikov spekulira, zakaj je temu tako.

Sprva se zdi, da je levamisol nelogična odločitev. Ta substanca je dražja od mnogih drugih primesi, ki jih dodajajo kokainu. Po vsem svetu poročajo o primerih agranulocitoze, ki je povezana z uporabo kokaina, ki mu je primešan levamisol. Poleg tega pa ni jasno, zakaj se to snov doda že pred izstopom iz države, kjer se kokain proizvaja, saj to predstavlja večje tveganje, da bodo tihotapljenje prestregli, saj gre za večje količine izvožene robe.

Raziskovalci iščejo različne vzroke za takšno početje. Ugiba se, da levamisol okrepi učinke kokaina. Torej je manj jasno, da gre za kokain, ki mu je že dodana neka primes (kokain, ki ni čist). Kokain, kateremu je primešan levamisol, izgleda kot čisti kokain. Prav tako levamisola ne zaznajo različni testi »čistosti« kokaina, saj ima nanje enako reakcijo kot sam kokain. Tudi pri spreminjanju kokaina v krek, levamisol ostane, se ne »prečisti« oz. izloči, kot ostale snovi. To pa so kar prepričljivi argumenti, zakaj se proizvajalcem splača kokainu dodajati levamisol.