Srčni infarkt nastane zaradi zapore ene ali več arterij, ki prehranjujejo srce. Del srčne mišice, ki ostane brez oskrbe s kisikom, je poškodovan, in če traja zapora dovolj dolgo, tudi propade. Niso pa vsi srčni infarkti usodni – izid je odvisen od velikosti in lege prizadetega mišičnega področja.

Srčni infarkt je eden izmed resnejših zapletov pri uživanju kokaina. Dopamin in noradrenalin, ki se sproščata ob uživanju kokaina, povišata srčni utrip in krvni tlak, kar povzroči, da je srce močno obremenjeno. Kokain dokazano povzroči tudi zožitev žil, ki prehranjujejo srce, zato v njih lahko nastane strdek. Strdki pa se v žilah pospešeno tvorijo ob povišani telesni temperaturi ali različnih motnjah ritma, ki so ravno tako lahko posledica uživanja kokaina. Vse to pomeni, da je srčna mišica močno obremenjena in da poleg tega še ni dovolj prekrvavljena, kar zelo poveča tveganje za srčni infarkt.

Če človek, ki ga doleti srčni infarkt, v bolnišnico ne prispe pravočasno, lahko prizadeti del srčne mišice odmre, ob takojšnji in ustrezni pomoči pa lahko zdravniki odstranijo krvni strdek. Prav zato je izjemno pomembno, da znamo pravočasno prepoznati simptome srčnega infarkta.

Srčni infarkt se najpogosteje kaže z nenadnim zelo neprijetnim občutkom v prsnem košu, bolečina pa se lahko razvija tudi postopoma in se stopnjuje pri vsakem, tudi najmanjšem telesnem naporu. Bolečina je zelo huda, prizadeti pa lahko čuti tudi hudo težo, pritisk, stiskanje, pekoč občutek, odrevenelost ali polnost v prsnem košu. Bolečina lahko traja le nekaj minut, včasih izgine in se pozneje vrne, lahko tudi seva v roke, navzgor proti vratu in čeljusti ali nazaj v hrbet.

Bolečino v prsnem košu pogosto spremljajo še občutek dušenja, hitro in neredno bitje srca, strah, znojenje, slabost in bruhanje.

Zdravljenje je toliko bolj uspešno, kolikor prej se začne, zato je zelo pomembno, da se ob sumu na srčni infarkt takoj pokliče reševalce! Ko čakamo na reševalce, naj bolnik leži ali sedi, nekdo naj pa ves čas ostane ob njem in preverja njegovo zavest. Če bolnik pred prihodom reševalcev nenadoma izgubi zavest, moramo otipati srčni utrip (najlažje to storimo na vratu). Če utripa ni, takoj začnemo s postopki oživljanja, če pa je utrip prisoten, bolnika damo v položaj za nezavestnega in mu v rednih intervalih preverjamo utrip. Ko prispejo reševalci, je pomembno, da jim povemo vse informacije, ki vplivajo na potek zdravljenja (katere droge je vzel, kaj se je z njim dogajalo, bolezni in zdravila, ki jih jemlje …).

Včasih je težko ločiti, ali ima človek res infarkt ali pa doživlja samo panični napad – stiskanje v prsih, dušenje, groza itd. so prisotni v obeh primerih. Sploh če je prizadeti užival kokain ali druga poživila, je prisotno tveganje za infarkt, zato nikoli ne odlašajmo s klicem na 112.

Pomembno se je zavedati, da človek lahko doživi infarkt še dneve po uživanju kokaina in da nevarnost ne preti samo neposredno po zaužitju ter ob trajanju njegovih učinkov.

Tudi dolgotrajno hkratno uživanje alkohola poveča tveganje za odpoved srca, saj se v telesu iz kokaina in etanola tvori nova snov kokaetilen, ki je zelo kardiotoksična in lahko privede do postopne odpovedi srčne mišice.