Pri uporabi kokaina lahko pride do težav, ki se lahko končajo tudi s smrtjo. Tveganje za nastanek spodaj naštetih zapletov je večje ob mešanju kokaina z ostalimi prepovedanimi in dovoljenimi drogami, ob pogosti uporabi kokaina, ob uporabi velikih količin kokaina v krajšem časovnem obdobju (npr. čez vikend), ob prisotnosti psihičnih in telesnih bolezni in ob souporabi pribora za jemanje kokaina.

Nevarnosti za zdravje, povezane z uporabo kokaina so:

 • Srčni infarkt

Ob uporabi kokaina lahko pride do srčnega infarkta, ker kokain povzroča krčenje in s tem ožanje lumna žil, ki prehranjujejo srce (koronarne arterije). Ker srčna mišica ne dobiva dovolj krvi, je del odmre in nastane srčni infarkt. Če se ob ali po uporabi kokaina pojavi pekoča ali tiščoča bolečina v prsih, ki se lahko širi v levo roko ali vrat, je treba nemudoma poklicati zdravniško pomoč, saj obstaja velika možnost, da je prišlo do srčnega infarkta, ki se, nezdravljen, lahko konča s smrtjo.

 • Možganska kap

Zaradi zvišanega krvnega tlaka in povečanega tveganja za nastanek krvnih strdkov, kar povzroča kokain, lahko pride do možganske kapi. Krvni strdki zamašijo žile v možganih, ali pa zaradi zvišanega krvnega tlaka pride do razpoka možganskih žil in tako nastanejo možganske krvavitve. Del možganov tako ne dobiva dovolj krvi in zato odmre. Znaki možganske kapi so lahko zelo neznačilni, najbolj tipičen znak pa je ohromelost dela obraza in okončin. Lahko pride tudi do motenj govora, vrtoglavice, glavobola ali nezavesti.

 • Vročinski udar

Ker je kokain stimulantna droga, njena uporaba pa je velikokrat povezan s plesanjem v vročih in vlažnih prostorih, lahko pride do vročinskega udara. Znaki vročinskega udara so: suha, vroča in rdeča koža, omotica, nezavest, slabost. Ob sumu na vročinski udar je treba nemudoma poiskati strokovno medicinsko pomoč in prizadetega aktivno ohlajati.

 • Nalezljive bolezni

Ob souporabi pribora za jemanje kokaina lahko pride do prenosa nalezljivih bolezni kot so na primer virus HIV ali Hepatitis B in C. Poleg souporabe pribora za injiciranje, lahko pride do prenosa teh bolezni tudi pri souporabi pribora za snifanje. Pri snifanju namreč lahko pride do poškodb nosne sluznice, ki je pri uporabnikih kokaina že tako stanjšana. Sluznica zakrvavi in ta kri se prek pripomočka za snifanje (slamica, bankovec…) prenese na sluznico naslednjega uporabnika. Tako pride do prenosa nalezljivih bolezni.

 • Epileptični napad

Pri vseh stimulantnih drogah, med katere spada tudi kokain, je nevarnost, da bo prišlo do epileptičnega napada, večja. Tovrstne droge namreč znižajo prag za nastanek epileptičnega napada.

 • Okvare srca – kardiomiopatije

Ob dolgotrajni uporabi kokaina lahko pride do poškodb srčne mišice, saj je kokain toksičen za srce. Srčna mišica tako izgubi elastičnost in se ne more več krčiti, zato lahko pride do odpovedi srca. Te poškodbe so nepopravljive.

 • Poškodbe nosne sluznice

Ker kokain povzroča zoženje žilic, ki prehranjujejo hrustanec, ki deli nosno votlino na dve nosnici, lahko pride do propada tega hrustanca in lukenj v nosnem pretinu.

 • Odvisnost

Kokain povzroča izredno močno psihično odvisnost, ki se je uporabnik zelo težko znebi. Največkrat pride do tega, da uporabnik kokaina zaradi svoje drage razvade, ki je prešla v odvisnost, ostane povsem brez denarja, do vratu v dolgovih.

 • Depresija

Po uporabi kokaina mnogi občutijo depresijo. Kokain namreč deluje malo časa (približno pol ure), “padec” v realnost pa je za marsikoga psihično zelo obremenjujoč.

 • Motnje razpoloženja

Ob prenehanju učinkov kokaina redni in občasni uporabniki izkusijo motnje razpoloženja, kot so anksioznost, preganjavica in depresija.

 • Psihoze, predvsem po »binge« uporabi

Po tako imenovani “binge” uporabi (ponavljajoča uporaba vedno novih doz kokaina v krajšem časovnem obdobju – na primer čez vikend) lahko uporabnik doživi pravo psihotično stanje, ki se kaže s preganjavico in halucinacijami, ki so mnogokrat izjemno neprijetne.