Predoziranje

Doza kokaina, pri kateri pride do predoziranja ni enotna, saj zaradi nastanka tolerance redni uporabniki za predoziranje potrebujejo večjo količino kokaina kot občasni uporabniki. Uporabnik tudi nikoli ne ve kako razredčen je kokain, saj je čistost odvisna od količine primesi, ki jih dodajajo dilerji. Smrt zaradi predoziranja najpogosteje nastopi zaradi možganske kapi (poveča se krvni tlak, pretok krvi čez možgane in nastajanje krvnih strdkov) ali srčnega infarkta.

Kokaetilen

Ob sočasni uporabi kokaina in alkohola v telesu nastane nova snov, imenovana kokaetilen.  Kokaetilen ima močnejše učinke kot kokain in deluje dlje. Je tudi bolj toksičen za telo, predvsem za srce in možgane, zato je nevarnost za nastanek srčnih motenj ali možganskih poškodb pri sočasni uporabi alkohola in kokaina večja, kot pri uporabi kokaina.

Toleranca

Ob redni uporabi kokaina telo potrebuje vedno več droge, da ta zadane. Do tega pride zato, ker se telo na drogo navadi in potrebuje vedno večje količine za nastanek zadetosti. Če se vam zgodi, da za občutek zadetosti potrebujete vedno več kokaina pomeni, da je do tolerance že prišlo in da je kokainsko razvado pametno omejiti ali ukiniti. Naslednja stopnja je namreč lahko odvisnost.