Že od nekdaj se ljudje predajamo užitkom, predvsem tistim, ki so povezani s seksom. Vedno znova se sprašujemo, kako izboljšati oz. vsaj popestriti naše spolno življenje. Na tem mestu se pogosto pojavijo droge, katere smo začeli uporabljati predvsem iz želje po nečem boljšem, novem. Brez drog tudi seks nekaterim ne bi bil več tako zanimiv, kar pa je povsem logično, saj dajejo učinki določenih drog ravno to, kar posameznik pri seksu pogreša.

V osnovi droge delujejo na človekove možgane, natančneje na njegov nagrajevalni sistem. Nagrajevalni sistem je biološki mehanizem, ki nagrajuje vedenjske vzorce, ki zadovoljijo osnovne telesne potrebe (vzdrževanje telesne temperature, hranjenje) in vedenjske vzorce, ki ohranijo vrsto (spolno vedenje, materinsko vedenje) z vzbujanjem ugodja. To ugodje pa nas vse motivira k ponavljanju določenega vedenja. V našem primeru nas droge motivirajo k njenemu ponovnemu zaužitju. Užitek, ki se pri tem pojavi pa je neprecenljiv, še posebej pri seksu.

Kaj pa se res dogaja pri seksu pod vplivom drog? Kokain v majhnih dozah povzroči lažjo erekcijo ter lažje in intenzivnejše doživetje orgazma, kar je zelo dobrodošlo. Prav tako kot lahko tudi speed povzroči povečanje spolne sle. V večjih količinah pa obe drogi postaneta zelo frustrirajoči, saj kljub vzburjenosti posamezniki težje dosežejo orgazem, kar pa je za stimulantne droge precej značilno. Ekstazi v tem primeru poveča predvsem občutek dotika, spolno slo ter občutke intimnosti. Ti občutki večinoma sicer ne vodijo v spolni odnos, čeprav je bil ekstazi nekaj časa smatran za afrodiziak. Ima pa podobne negativne učinke kot ostali stimulansi: težave z erekcijo.

Kljub mnenju, da droge izboljšajo seks in so nekaj, zaradi česar »trezen« seks ni več to, kar bi moral biti, pa se po drugi strani veliko ljudi srečuje z že omenjenimi težavami. Vendar je to le dejstvo. Vsak posameznik doživlja seks pod vplivom drog po svoje in tako je tudi prav. Pomembno je, da stremimo k užitkom, saj je to edina stvar, ki nas še ohranja v naglici vsakdanjega življenja.

Lahko pa se zgodi, da se ob močni želji po seksu pozabi na zaščito (kondom), kar lahko v nadaljevanju povzroči nekatere nevšečnosti (neželena nosečnost, spolno prenosljive bolezni ipd.). Vendar ne gre le za to, da bi se na zaščito pozabilo, temveč tudi za to, da je samo dejanje natikanja kondoma lahko neprijetno in slabo vpliva na vzburjenost. Velikokrat prihaja tudi do analnih spolnih odnosov, kjer pa je poleg kondoma pomemben tudi lubrikant.

Naj namesto zaključka dodam, da se vsak posameznik sam odloča kako in na kakšen način bo seksal, pomembno je le, da se z drogo ne pretirava ter se poskrbi za zaščito (kondom). Slednja pa je lahko zelo moteča, zato je potrebno ugotoviti na kakšen način in kdaj bi bilo natikanje kondoma bolj prijetno.