Zakaj Kokain?! Ne pogrni na celi črti http://www.kokain.si/sl/component/content/frontpage Sun, 17 Jan 2016 14:04:20 +0100 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management sl-si Svetovalno - terapevtska skupina za uporabnike drog http://www.kokain.si/sl/arhiv-novic/54-zadnje-novice/209-skupina V DrogArt svetovalnici začenjamo z novo terapevtsko skupino, ki je namenjena tistim, ki so svojo uporabo drog že zmanjšali ali pa abstinirajo in bi želeli s tem nadaljevati ter okrepiti sebe za doseganje novih zastavljenih ciljev.

Namen skupine je prepoznavanje delovanja sebe v skupini, izražanje sebe in potreb v skupini, podpora ostalih članov skupine, pridobiti občutke varnosti, pripadnosti, povezanosti in ohranjati stik z drugimi ter na tak način okrepiti sebe za situacije, v katerih bi drugače potrebovali pomoč. Skupina nudi podporo in učenje vzpostavljanja in vzdrževanja zdravih odnosov in komunikacije.
  Skupina bo potekala enkrat tedensko po uro in pol na DrogArt info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana).

Pogoj za vključitev v skupino je uvodni pogovor, v kolikor že niste vključeni v individualni program svetovanja ali terapije.
Skupina 
sproti sprejema nove udeležence. Prijavite se lahko preko telefona 041 730 800 ali pišete na elektronski naslov: svetovanje@drogart.org.
]]>
frontpage Mon, 20 Apr 2015 11:07:55 +0200
Piškotki http://www.kokain.si/sl/opozorila/3-opozorila/206-piskotki Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjaš z uporabo piškotkov. Če se z uporabo piškotkov na strani ne strinjaš, je ne uporabljaj. Več o piškotkih si lahko prebereš v Izjavi o zasebnosti.
]]>
frontpage Wed, 19 Jun 2013 11:02:06 +0200
Iščemo testne uporabnike za spletno aplikacijo za (samo)pomoč Reduser http://www.kokain.si/sl/arhiv-novic/54-zadnje-novice/204-redusertest testni fazi spletne aplikacije, kasneje pa bosta prišli ven še mobilni različici (za telefone z Androidom ali iOSom), in potrebujemo vašo pomoč - za testiranje aplikacije.

Aplikacija je torej namenjena vsem uporabnikom drog, ki bi radi zmanjšali svojo uporabo, z njo prenehali ali zmanjšali škodljive posledice uporabe. Vključuje različne module, od beleženja in spremljanja uporabe, beleženja epizod cravinga (hlepenja; močne želje po drogi), beleženja počutja, s časom pa se ti odprejo tudi drugi moduli: postavljanje ciljev, beleženje aktivnosti, beleženje plusov in minusov (ne)uporabe oz. zmanjšane uporabe. V modulu statistike pa lahko svoje vnose pregledaš tudi v grafični obliki.

Aplikacijo lahko uporabljaš popolnoma samostojno ali se s časom, po potrebi/žeji, vključiš še v svetovanje s svetovalcem, ki lahko poteka tudi preko interneta (Skype).

Iščemo torej ljudi, ki bi aplikacijo preizkusili in nam sporočili morebitne napake, težave in pripombe ter odgovorili na par vprašanj o aplikaciji (uporabnost, všečnost ipd.). Za preizkus pišite na mail ana[at]drogart.org. V odgovor vam bomo poslali še vse ostale informacije, torej kje se aplikacija nahaja in osnovne info o tem, kako se uporablja. Hvala.
]]>
frontpage Wed, 05 Jun 2013 05:39:40 +0200
Kdo najlepši v deželi je tej? http://www.kokain.si/sl/arhiv-novic/54-zadnje-novice/203-kdonajlepi V soboto zvečer mi je zazvonil telefon. »Imaš čas?«. Vprašanje, pri katerem vem, kam bo vodilo. »Ja, imam. Kdaj pridem?« Vedela sem, da me ponovno čaka pester večer, vendar se s tem nisem obremenjevala, saj sem živela za vsak sproščen trenutek. Teh je bilo poleg vikendov izredno malo. Uredila sem se ter se odpravila k svoji 'vikend' družbi na drugi konec mesta. Ko sem vstopila, me je že čakala dobrodošlica – bela črtica. Kokain je postal med nami socialna navada, nekaj povsem običajnega, kot druženje ob kozarcu vina. Naporne vikende sem po navadi sklenila z odločitvijo, da se to ne bo več ponovilo. Vse do konca naslednjega tedna.

Pripravljeni na žur se vsi skupaj odpravimo v nočni klub. Noro. Počutim se svetovno. To je edini izraz, ki lahko opiše moje razpoloženje za vikend. Zakaj se ne morem tako počutiti vsak dan? Brez pomoči 'sneguljčice'mi ne bi uspelo. Te misli v trenutku pozabim in se prepustim noči. Ne mislim na realnost, tja se bom vrnila naslednji dan, kot vedno.

 

Kokain postaja vse bolj popularen, lahko ga dobiš na vsakem vogalu, neverjetno je dosegljiv. Pronica med navadne smrtnike, ni več le del estrade.

Kokain prinaša sproščenost, samozavest do neba, večjo koncentracijo, večji občutek zmogljivosti. Poznam ljudi, ki ga uporabljajo pri vsakodnevnih obveznostih, ko potrebujejo energijo, da izpeljejo stvari tako, kot so si jih zamislili. Sprašujem se, ali je to res potrebno? Ali se to na dolgi rok splača? Tega ne bom sodila, vem le to, da kokain ni več domena premožnih in izobraženih, temveč tudi tistih, ki ne dajo veliko na izobrazbo, saj jim je pomembno le, da preživijo.  

Tudi v naši mali deželici ga uporabljajo večinoma zaposleni s srednješolsko izobrazbo. Če bi bil cenejši, bi se ga uporabljalo še več. Večina ga uporablja le občasno, za vikende, kot to počne moja družba. Naporen teden pa res zasluži sprostitev. 

 

Noro je, kako lahko ena substanca izboljša razpoloženje, popestri spolnost, dvigne delovno storilnost. To so razlogi, zakaj ljudje uporabljajo kokain. Včasih sem si zatiskala oči, saj je bila to zame neodkrita znanost, ki pa sčasoma postaja vedno bolj poznana, saj ima veliko pozitivnih učinkov – drugače je ljudje ne bi uporabljali. Vedno znova pa me nekje zadaj strašijo tiste bolj negativne.

Uporabniki omenjajo številne zdravstvene in socialne težave. Najpogostejše težave, ki jih navajajo, so predvsem psihične, in sicer nespečnost, depresija oziroma potrtost, težave s koncentracijo ter občutki strahu in tesnobe. Je to res ali ne? Seveda se tega na kratki rok ne opazi, veliko bolj je to zaslediti pri tistih, ki uporabljajo kokain že dolgo časa. Kakšen je smisel tega? Kje določiti mejo, kdaj je dovolj? Kaj pa alkohol? Zakaj smo tako permisivni do alkohola, in ne do drugih drog? Zakaj imamo to miselnost tako močno vcepljeno?

 

Dejstvo je, kar so nam običajno govorili stari starši, da z ničimer ni dobro pretiravati. Tega pravila se vedno držim, saj nisem ekstremist in znam postaviti mejo. Vsak je odgovoren zase in za svoje odločitve. Danes je pomemben človekov videz in njegovo počutje, ki pa pogosto izhaja od znotraj. Kdaj se upreti zastrupljenemu jabolku in se počutiti svetovno tudi brez njega?

 

Včasih si sami ne znamo odgovoriti, zato je pomembno tudi mnenje drugih. Najbolje je, če preverimo, do kam lahko gremo in s čim bomo še zadovoljni. Na Združenju DrogArt so začeli program Ne pogrni na celi črti, ki je namenjen prav kokainu, kjer lahko že samo na internetu preveriš potrebne informacije ter se tako prepričaš, kaj in kako naprej. To se mi zdi izredno pomembno, saj lahko na podlagi dodatnih informacij oceniš svoj način življenja in ga, če je to potrebno, usmeriš drugam. Reši torej tale kratek kviz in preveri koliko veš o kokainu in kje si s svojo uporabo kokaina. 

 
]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2012 05:15:01 +0100
V Sloveniji nevaren kokain http://www.kokain.si/sl/opozorila/3-opozorila/202-v-sloveniji-nevaren-kokain
]]>
frontpage Wed, 09 May 2012 11:10:54 +0200
Partiguma http://www.kokain.si/sl/arhiv-novic/54-zadnje-novice/198-partiguma

Na DrogArtu imamo novo, uporabno stvarco, imenovano Partiguma. Gre za kondom in lubrikant, zapakirana v lično kartonasto škatlico. Pridi po Partigumo v DrogArt Info točko na Prečno ulico 6 ali pa nas poišči na partiju. Tudi ko seksaš ne pozabi na zmanjševanje škode ;).]]>
frontpage Mon, 06 Feb 2012 13:35:28 +0100
Možganska kap http://www.kokain.si/sl/tveganja/55-tveganja/197-mozganskakap Z izrazom možganska kap označujemo dva med sabo zelo različna dogodka. Ishemična možganska kap je pogostejša (po nekaterih študijah od 8 do 40 % vseh možganskih kapi) in nastane, ko je zaradi strdka, ki nastane v možganski žili ali pa tja 'prileti' iz kakšne druge žile v telesu, nenadoma prekinjen dotok krvi v del možganov. Hemoragična kap pa nastane zaradi nenadne rupture žile v možganih ali možganskih ovojnicah.

Tveganje za eno ali drugo vrsto kapi povečujejo različni dejavniki: različne podedovane ali pridobljene nepravilnosti v procesu strjevanja krvi, povečan krvni pritisk, povišane vrednosti krvnega sladkorja, maščob in holesterola, debelost, kajenje, kontracepcijske tablete, alkohol, nekatere srčne bolezni pa tudi uživanje nedovoljenih poživil (amfetamin, kokain, MDMA, metamfetamin ...). Tveganje za hemoragično kap je še posebej visoko pri nepravilnostih v strukturi in poteku možganskih žil (anevrizme, arteriovenske malformacije ...).

Simptomi in znaki možganske kapi so zelo barviti. Po navadi nastopijo nenadoma, lahko pa se razvijejo tudi bolj počasi in se nato stopnjujejo. Najpogostejši so izguba zavesti, izredno hud glavobol, slabost, bruhanje, epileptični napad, motnje vida in govora, šibkost v eni okončini, eni polovici telesa ali vseh okončinah, motnje ravnotežja, mravljinčenje ...

Poznamo tudi t. i. tranzitorne ishemične atake (TIA), ki se od klasične kapi razlikujejo v tem, da simptomi po navadi trajajo manj kot eno uro in nato minejo sami od sebe, kar sovpada z razpadom strdka v možganski žili oziroma normaliziranjem premajhne prekrvavitve, ki lahko nastane tudi iz drugih razlogov. Možgani pri TIA niso nepovratno poškodovani.

Tako kot pri srčnem infarktu tudi tu velja, da je vsaka minuta dragocena, zato ob sumu na možgansko kap najprej pokličemo reševalce! Prizadetega nato poležemo in poskrbimo, da bo lažje dihal (razrahljamo ovratnik, odvežemo kravato). Rahlo mu podložimo vzglavje, če pa je nezavesten, ga damo v položaj za nezavestnega. Ne dajemo mu jesti ali piti, do prihoda reševalcev pa ga skrbno nadzorujemo. Reševalcem ob prihodu povemo pomembne informacije – točen čas nastanka simptomov in znakov, droge, ki jih je bolnik zaužil, kaj se je z njim dogajalo, bolezni in zdravila, ki jih jemlje, morebitne poškodbe glave ...

]]>
frontpage Wed, 12 Oct 2011 08:02:26 +0200
Pregretje in vročinski udar http://www.kokain.si/sl/tveganja/55-tveganja/196-vrocinskiudar Normalna telesna temperatura je med 36,6 in 37,3 stopinjami Celzija, pri vročinskem udaru pa se temperatura dvigne čez 41 stopinj Celzija, kar je za telo lahko usodno.

Pod vplivom kokaina se celoten metabolizem pospeši, kar nekoliko dvigne tudi telesno temperaturo. Ker zaradi kokaina tudi pozneje čutimo utrujenost, lahko hitro pretiravamo z dolgotrajno aktivnostjo (npr. plesom), ki še dodatno pospeši nastajanje toplote v telesu. Do vročinskega udara lahko torej pride že zaradi samega učinka poživil, pomembna dejavnika pa sta tudi hkratno intenzivno plesanje v vročem prostoru brez premorov za ohlajanje in premalo zaužitih tekočin.

Telo skuša z različnimi mehanizmi temperaturo ves čas vzdrževati v mejah normale. Če se začne pri telesnem naporu ogrevati, se sprožijo mehanizmi za ohlajanje telesa (npr. potenje in razširitev številnih žil v koži, prek katerih se nato hitreje odvaja toplota), ki po določenem času znižajo telesno temperaturo na normalno vrednost. Če pa ti mehanizmi odpovejo, kar se lahko zgodi zaradi različnih dejavnikov (med drugim tudi zaradi droge), lahko pride do vročinskega udara, ki je smrtno nevaren.

Temperatura telesa se začne pri vročinskem udaru nekontrolirano dvigovati. Znaki nastajajočega udara so vrtoglavica, glavobol, bruhanje, mrzlica, ježenje kože, rdeča, vroča in potna ali suha koža (to zadnje že kaže na odpoved ohlajanja telesa prek potenja), hiter srčni utrip in dihanje, krči, težave pri hoji, zmedenost, lahko tudi nezavest.

Pri vročinskem udaru je najpomembnejši takojšen klic na 112 in takojšnje ohlajanje! Ko pokličemo reševalca, bolnika spravimo v miren in hladen prostor ter ga začnemo ohlajati.

Osebo slečemo, jo oblivamo z mlačno vodo in pihamo vanjo zrak z ventilatorjem, časopisom ali čim podobnim. Nikoli ne hladimo z mrzlo vodo, saj se takrat človek lahko začne tresti, s čimer tvori še dodatno toploto. Hladimo lahko tudi z ledom, ki ga zavijemo v krpo ali majico ter damo pod pazduhe in na vrat, kjer je zaradi prisotnosti velikih žil hlajenje krvi najučinkovitejše. Z ledom ne hladimo rok in nog, saj bi s tem prišlo do skrčenja številnih drobnih žil v koži, kar posledično zelo upočasni oddajanje toplote iz telesa.

Če bolnik izgubi zavest, ga damo v položaj za nezavestnega in ga še naprej ohlajamo. Ob prihodu reševalcev jim posredujemo vse pomembne informacije (kaj se je z bolnikom dogajalo, katere droge je vzel, morebitne bolezni, zdravila, ki jih jemlje ...).

]]>
frontpage Wed, 12 Oct 2011 07:59:46 +0200
Kaj je kokain? http://www.kokain.si/sl/osnove/51-osnove/126-kaj-je-kokain Kokain (kokain hidroklorid) je močan stimulans (poživilo), ki ga s kemičnimi procesi pridobivajo iz listov grma Erythroxylon coca, ki izvira iz Južne Amerike. V najčistejši obliki je bel prašek, ki mu na poti do končnega uporabnika  za povečanje mase  primešajo razne škodljive in neškodljive snovi za telo (soda bikarbona, laktoza, razna zdravila...). Povprečna čistost kokaina v Sloveniji je 30% - ostalo so primesi.  Kokain je grenkega okusa  in ima anestetični učinek. Ob njuhanju omrtviči nosno sluznico in žrelo. ]]> frontpage Tue, 11 Oct 2011 22:00:00 +0200 Svetovalno - terapevtski program http://www.kokain.si/sl/svetovanje-in-terapija/57-svetovanje-in-terapija/187-svetovanje-in-terapija Program je namenjen uporabnikom kokaina ali ostalih stimulantnih drog, ki želijo z uporabo prenehati ali jo omejiti. Program je anonimen.

 

Kako deluje naš program?

 

Enkratno svetovanje/informiranje

Namenjeno je uporabnikom, ki potrebujejo informacije o drogah in njihovi uporabi. Tovrstno svetovanje je namenjeno tudi staršem mladostnikov, pedagoškim delavcem in drugim strokovnim delavcem, ki se ob svojem delu srečujejo z uporabniki drog in potrebujejo informacije ali napotke ob nadaljnjem ravnanju.

 

Svetovalno - terapevtski program

Namenjen uporabnikom s težavami zaradi uporabe drog. V program je uporabnik vključen enkrat tedensko po eno uro, osebno ali preko Skypa. Program je dvostopenjski.

 

Motivacijsko svetovanje in kognitivno vedenjska psihoterapija

Prva stopnja programa je sestavljena iz desetih svetovalnih razgovorov, ki temeljijo na metodi motivacijskega svetovanja in tehnik vedenjsko kognitivne terapije. Cilj prve stopnje je zmanjšanje škode zaradi uporabe drog. V prvi stopnji uporabnika naučimo hitre prepoznave sprožilcev za uporabo drog in tehnik, ki pripomorejo k zmanjšanju uporabe ali k abstinenci.

 

Globinska relacijska psihoterapija

Druga stopnja je bolj poglobljena ter je namenjena ozaveščanju in odpravi vzrokov, ki so privedli do škodljive uporabe drog, z uporabo psihoterapevtskih metod in tehnik. Psihoterapijo izvajamo tudi za tiste, ki so z uporabo drog že prenehali ali še vedno občasno uporabljajo droge. Izvajmo tudi psihoterapijo za ljudi, ki so imeli težko psihedelično izkušnjo, in bi jo želeli tekom terapije predelati. Psihoterapijo izvajajo terapevti relacijskih smeri psihoterapije.

 

Svetovalno terapevtske skupine

Namen skupine je prepoznavanje delovanja sebe v skupini, izražanje sebe in potreb v skupini, podpora ostalih članov skupine, pridobvanje občutka varnosti, pripadnosti, povezanosti z drugimi. Skupine so namenjene aktivnim uporabnikom


Če se želite vključiti v program svetovanja in terapije se za prvi pogovor lahko naročite prek spletne pošte info@kokain.si

ali prek telefona:
01/439 72 70
041 730 800
(vsak delovnik od 10h do 16h)]]>
frontpage Sun, 21 Aug 2011 22:00:00 +0200