Vse pod kontrolo V zadnjem času se poznavanje o učinkih drog, tako želenih kot neželenih, povečuje.  K temu je veliko prispeval internet. Člankov na to temo, bi lahko rekli, je nešteto. Med mladino se širi uporaba natančenjšh dozatorjev (npr. tehtnic). Počasi se zav...
 
Piškotki Na spletni strani Kokain.si uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo tvojo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjaš z uporabo piškotkov. Če se z uporabo piškot...
 

Tveganja

Vse pod kontrolo

Email natisni

V zadnjem času se poznavanje o učinkih drog, tako želenih kot neželenih, povečuje.  K temu je veliko prispeval internet. Člankov na to temo, bi lahko rekli, je nešteto. Med mladino se širi uporaba natančenjšh dozatorjev (npr. tehtnic). Počasi se zavedamo, da so miligrami pomembni! Dobijo se pripomočki za zmanjšanje stranskih učinkov drog. Vsi imajo kakšne zaupanja vredne prijatelje, ki jim povejo trike, ki zmanjšujejo nevarnosti, kot na primer “Počakaj vsaj uro preden ponoviš vajo”.

Osveščenost rešuje, zato je dobro brati in se prej pozanimati. Ima pa lahko nevaren stranski učinek. Povečuje samozavest, da vemo kaj delamo in da imamo zadeve pod kontrolo. Tu so še prijatelji, ki poskrbijo zate, če je treba. In res je, prijatelji bodo pogosto poskrbeli, vidite da obvladajo. Takrat verjamete, da je vse pod kontrolo, da je varno in da ne počnete nič nevarnega. Stvar je super! Ni lepšega kot biti s prijatelji v dobrem vzdušju. Torej, zakaj ne malo več, zakaj ne večkrat, zakaj ne z novo družbo?

Eh, ravno takrat z lahkoto pozabimo: Govorimo o sestavinah z ne ravno organiziranim dolgoletnim testiranjem na človeku, zato vseh posledic mogoče še ne vemo, in predvsem da smo ljudje različni in zato lahko zadeve na vsakega drugače delujejo, vidno drugače. Ravno tu se lahko kaj hitro zalomi. Vi si želite le dobro, biti v fajn družbi s fajn vzdušjem. Vendar če en kolega nima problemov, še ne pomeni, da jih kdo drugi ne bo imel. To velja za ožje prijatelje, še bolj pa, če smo v družbi ljudi, ki jih prvič vidimo.

“Ah, saj to vem”, boste rekli. No, se hitro pozabi (večkrat videno). Poleg tega se od drog fizično lahko res hitro sčistimo, a na fizično delovanje imajo vpliv tudi čustva, in ta se počasneje čistijo in posledice lahko kasneje vidijo, zato je občutek, da je vse fino, hitro varljiv. In seveda, dovolj je samo 1x narediti napako. Niti ni nujno, da jo vi naredite, kaj če jo kolega. Vas je pa ravno takrat prosil za eno dozo, ker vam je on v zadnje dal, vi ste pa hoteli biti le fair do njega. Kaj pa če si je kolega shranil stvarco za kasneje, za okoliščine, ko je ne bi bilo dobro vzeti? In nazadnje še ključno, drugače razmišljamo, ko smo v taki družbi. Ne vidimo nevarnosti. Težko je dopovedati, da so tveganja, ko pa je tak super in ko se ni še nič hudega zgodilo zaradi vas.

Na zadeve se prične gledati drugače lahko šele po nekaj čistih tednih, lahko tudi mesecu. Kdaj tudi ni dovolj biti čist, dobro je tudi stopiti ven iz družbe in na zadeve pogledati z razdalje. To ne pomeni, da se s tem krivi družbo, a dobro se je spomniti, da ima na nas vpliv in da se je v takem občutku varnosti lahko hitro nespametni in neodgovorni.

Evo zaključek: Nikoli se braniti prijateljev, ki te tu pa tam stresejo, večkrat stresejo, zato da se spomnite, da če veste koliko miligramov na uro vzeti, še ne pomeni, da lahko brez skrbi jemljete, vzamete malo več, večkrat, kjerkoli in s komerkoli. Kot vedno, previdno, po pameti.

 

Mix: seks in droge

Email natisni

Že od nekdaj se ljudje predajamo užitkom, predvsem tistim, ki so povezani s seksom. Vedno znova se sprašujemo, kako izboljšati oz. vsaj popestriti naše spolno življenje. Na tem mestu se pogosto pojavijo droge, katere smo začeli uporabljati predvsem iz želje po nečem boljšem, novem. Brez drog tudi seks nekaterim ne bi bil več tako zanimiv, kar pa je povsem logično, saj dajejo učinki določenih drog ravno to, kar posameznik pri seksu pogreša.

Več ...
 

Možganska kap

Email natisni
Z izrazom možganska kap označujemo dva med sabo zelo različna dogodka. Ishemična možganska kap je pogostejša (po nekaterih študijah od 8 do 40 % vseh možganskih kapi) in nastane, ko je zaradi strdka, ki nastane v možganski žili ali pa tja 'prileti' iz kakšne druge žile v telesu, nenadoma prekinjen dotok krvi v del možganov. Hemoragična kap pa nastane zaradi nenadne rupture žile v možganih ali možganskih ovojnicah.
Več ...
 

Pregretje in vročinski udar

Email natisni
Normalna telesna temperatura je med 36,6 in 37,3 stopinjami Celzija, pri vročinskem udaru pa se temperatura dvigne čez 41 stopinj Celzija, kar je za telo lahko usodno.

Pod vplivom kokaina se celoten metabolizem pospeši, kar nekoliko dvigne tudi telesno temperaturo. Ker zaradi kokaina tudi pozneje čutimo utrujenost, lahko hitro pretiravamo z dolgotrajno aktivnostjo (npr. plesom), ki še dodatno pospeši nastajanje toplote v telesu. Do vročinskega udara lahko torej pride že zaradi samega učinka poživil, pomembna dejavnika pa sta tudi hkratno intenzivno plesanje v vročem prostoru brez premorov za ohlajanje in premalo zaužitih tekočin.

Več ...
 

Srčni infarkt

Email natisni
Srčni infarkt nastane zaradi zapore ene ali več arterij, ki prehranjujejo srce. Del srčne mišice, ki ostane brez oskrbe s kisikom, je poškodovan, in če traja zapora dovolj dolgo, tudi propade. Niso pa vsi srčni infarkti usodni – izid je odvisen od velikosti in lege prizadetega mišičnega področja.

Srčni infarkt je eden izmed resnejših zapletov pri uživanju kokaina. Dopamin in noradrenalin, ki se sproščata ob uživanju kokaina, povišata srčni utrip in krvni tlak, kar povzroči, da je srce močno obremenjeno. Kokain dokazano povzroči tudi zožitev žil, ki prehranjujejo srce, zato v njih lahko nastane strdek. Strdki pa se v žilah pospešeno tvorijo ob povišani telesni temperaturi ali različnih motnjah ritma, ki so ravno tako lahko posledica uživanja kokaina. Vse to pomeni, da je srčna mišica močno obremenjena in da poleg tega še ni dovolj prekrvavljena, kar zelo poveča tveganje za srčni infarkt.

Več ...
 

Seks in kokain

Email natisni

Kokain se pogosto uporablja tudi pri seksu. Njegovi učinki nas naredijo bolj pozorne, bolj vzburjene in pospešijo delovanje našega telesa, še posebej srca. V primeru da si kokain vtrete na spolovilo ali anus bo za delovanje potrebno več časa kot pri snifanju ali injiciranju, saj bo kokain potreboval nekaj več časa da bo prišel v krvni obtok.
Glavna tveganja pri seksu na kokainu so vpliv povečane telesne temperature in obremenitve srca, ki sta značilni tako za seks kot za kokain posebej, v kombinaciji pa se temperatura in obremenitev povečata. Zaradi delovanja smo lahko tudi bolj pogumni in se odločimo za seks z osebo s katero bi se ga drugače izogibali. Lahko se zgodi da se nam zaščita ne zdi pomembna in tako v WC kabini, avtu ali kje drugje ne uporabimo kondoma. Nevarnosti obstajajo tudi pri analnem seksu, kjer smo lahko bolj agresivni kot sicer in je ob pomanjkanju zaščite večja verjetnost za prenos SPB in virusov HIV ali HEP.

 

 

Kako zmanjšati tveganje

Email natisni
  1. Vedno uporabljaj svoj pribor za uporabo. Z deljenjem pribora lahko pride do prenosa nalezljivih bolezni kot sta Hepatitis in HIV. Do prenosa teh bolezni lahko pride tudi ob souporabi pribora za snifanje (slamice, bankovci). Ob uporabi kokaina namreč nosna sluznica postane tanjša in zato hitreje zakrvavi. Ta kri lahko ostane na priboru za snifanje in če je okužena, lahko pride do prenosa virusa na uporabnika, ki naslednji snifa kokain z istim priborom.
  2. Ne uporabljaj preveč in prepogosto. Redna uporaba kokaina lahko vodi k nastanku odvisnosti, vnos velikih količin kokaina pa k predoziranju.
  3. Ne mešaj kokaina z ostalimi drogami. Mešanje kokaina z alkoholom ali ostalimi prepovedanimi drogami pomeni bistveno večjo nevarnost za nastanek življensko ogrožujočih zapletov.
  4. Nikoli ne vozi pod vplivom drog. Čeprav se ti zdi, da si na koki bolj sposoben za vožnjo temu ni tako, predvsem če hkrati s kokainom uporabljaš še kakšno prepovedano ali dovoljeno drogo. 
 

ANKETA

Koliko ste stari?
 

NOVICE

Tokrat smo se na DrogArtu v okviru sredinih predavanj z diskusijo pogovarjali o politiki do drog. S klikom si lahko pogledate posnetek predavanja.
Preberi več
Dodaj v: Facebook Dodaj v: Digg Dodaj v: Del.icoi.us Dodaj v: Ma.Gnolia Information