Vse pod kontrolo V zadnjem času se poznavanje o učinkih drog, tako želenih kot neželenih, povečuje.  K temu je veliko prispeval internet. Člankov na to temo, bi lahko rekli, je nešteto. Med mladino se širi uporaba natančenjšh dozatorjev (npr. tehtnic). Počasi se zav...
 
Piškotki Na spletni strani Kokain.si uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo tvojo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjaš z uporabo piškotkov. Če se z uporabo piškot...
 

Kokainska odvisnost

Kokain je močna droga,  z velikim potencialom nastanka odvisnosti.

Telesna odvisnost, se kaže z nastankom odtegnitvenih simptomov kadar uporabniku droge primanjkuje, vendar ta pri kokainu ni tako očitna. Lahko pride do motenj spanja, utrujenosti, depresije in anksioznosti, vendar ti znaki niso vedno jasni, zato jih človek lahko pripiše drugim okoliščinam.

Pri kokainu je izjemno močna psihološka odvisnost, ki se kaže tako, da se nekateri ljudje zelo težko uprejo močni želji po »še«, ki nastane, ko učinki droge popustijo. Ta želja lahko vodi v ponavljajočo uporabo novih in novih doz, ki se lahko raztegne na daljše obdobje. Psihološka odvisnost nastane zato, ker kokain v možganih sproži zelo močne mehanizme nagrajevanja, kar je za marsikoga zelo zadovoljujoč občutek, ki ga hoče doživljati znova in znova.

Pomemben je tudi socialni vidik odvisnosti, kar pomeni, da človek močno povezuje uporabo kokaina z določenimi socialnimi situacijami (na primer na zabavah ali pred težkimi sestanki ali prezentacijami) in ljudmi. 

Zakaj nekateri postanejo odvisni, drugi pa ne?
Nastanek odvisnosti je proces, na katerega vpliva mnogo dejavnikov. Ali bo posameznik postal odvisen od kokaina je odvisno od njegovega temperamenta, samopodobe, družinskih dejavnikov, genetike in drugih spremenljivk.

 

Ali sem odvisen od kokaina?

Če se sprašuješ, ali si od kokaina že odvisen, si preberi teh sedem točk:

1.) Ko poskušaš prenehati z uporabo, se naenkrat zaveš, da potrebuješ kokain.
2.) Želiš si prenehati z uporabo kokaina.
3.) Imaš jasen in značilen vzorec uporabe kokaina (uporabljaš ga na primer vedno, ko greš zvečer ven, v situacijah, ko moraš delovati samozavestno...).
4.) Občutiš
toleranco ali odtegnitvene simptome.
5.) Uporabljaš kokain, da se izogneš odtegnitvenim simptomom.
6.) Kokain ti je postal pomembnejši, kot vse ostalo.
7.) Zmožen si se izogibati kokainu kratka obdobja, potem pa znova zapadeš v uporabo.

Če si pritrdilno odgovoril vsaj na dve trditvi, si poišči pomoč. Lahko nam pišeš na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in odgovorili ti bodo ljudje, strokovno usposobljeni za področje težav, povezanih z uporabo drog.
 

Svetovalno - terapevtski program

Program je namenjen uporabnikom kokaina ali ostalih stimulantnih drog, ki želijo z uporabo prenehati ali jo omejiti. Program je anonimen.

 

Kako deluje naš program?

 

Enkratno svetovanje/informiranje

Namenjeno je uporabnikom, ki potrebujejo informacije o drogah in njihovi uporabi. Tovrstno svetovanje je namenjeno tudi staršem mladostnikov, pedagoškim delavcem in drugim strokovnim delavcem, ki se ob svojem delu srečujejo z uporabniki drog in potrebujejo informacije ali napotke ob nadaljnjem ravnanju.

 

Svetovalno - terapevtski program

Namenjen uporabnikom s težavami zaradi uporabe drog. V program je uporabnik vključen enkrat tedensko po eno uro, osebno ali preko Skypa. Program je dvostopenjski.

 

Motivacijsko svetovanje in kognitivno vedenjska psihoterapija

Prva stopnja programa je sestavljena iz desetih svetovalnih razgovorov, ki temeljijo na metodi motivacijskega svetovanja in tehnik vedenjsko kognitivne terapije. Cilj prve stopnje je zmanjšanje škode zaradi uporabe drog. V prvi stopnji uporabnika naučimo hitre prepoznave sprožilcev za uporabo drog in tehnik, ki pripomorejo k zmanjšanju uporabe ali k abstinenci.

 

Globinska relacijska psihoterapija

Druga stopnja je bolj poglobljena ter je namenjena ozaveščanju in odpravi vzrokov, ki so privedli do škodljive uporabe drog, z uporabo psihoterapevtskih metod in tehnik. Psihoterapijo izvajamo tudi za tiste, ki so z uporabo drog že prenehali ali še vedno občasno uporabljajo droge. Izvajmo tudi psihoterapijo za ljudi, ki so imeli težko psihedelično izkušnjo, in bi jo želeli tekom terapije predelati. Psihoterapijo izvajajo terapevti relacijskih smeri psihoterapije.

 

Svetovalno terapevtske skupine

Namen skupine je prepoznavanje delovanja sebe v skupini, izražanje sebe in potreb v skupini, podpora ostalih članov skupine, pridobvanje občutka varnosti, pripadnosti, povezanosti z drugimi. Skupine so namenjene aktivnim uporabnikom


Če se želite vključiti v program svetovanja in terapije se za prvi pogovor lahko naročite prek spletne pošte  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ali prek telefona:
01/439 72 70
041 730 800
(vsak delovnik od 10h do 16h) 

Skype svetovanje

Svetovanje prek Skypa omogoča vključitev v svetovalno terapevtski program tudi tistim, ki jim takšen način svetovanja bolj ustreza ali iz katerega koli razloga ne želijo ali ne morejo priti osebno na svetovalni pogovor.
Svetovanje poteka po predhodnem dogovoru po telefonu ali elektronski pošti.

 

Telefonsko in internetno svetovanje

01/439 72 70
041 730 800
(vsak delovnik od 10h do 16h)


Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. 

Kokain in jaz

Vse skupaj se je začelo z mojo prvo "lajno" pri 18 letih. Izhajam iz popolnoma povprečne slovenske družine. Kot otrok sem imel skoraj idealne pogoje in razen, da so me rahlo razvajali, ne bi rekel, da bi kak družinski dejavnik bistveno vplival na mojo prvo konzumacijo česarkoli. Travo sem toleriral vendar nisem bil reden uporabnik. Učinek se mi je zdel preveč pasiven. Zabaval sem se predvsem ob alkoholu. Nekateri prijatelji so takrat že dodobra poznali "čare" kokaina in se jim dokaj redno prepuščali. Ker je bila droga zelo draga je bila večina uporabnikov tudi preprodajalcev, da so lahko pokrili svoj "minus". Taki so kasneje začeli prodajati tudi meni, me klicali zgolj zaradi želje po povečanem prometu, pošiljali sms-e kot: "super huda glasba na sceni". Ker so bili taki dilerji predragi in so pogosto stvar redčili z raznimi tabletami, speedom, kreatinom, in vsem živim možnim, sem kasneje začel iskati bolj čisto stvar. Običajno je bila tudi dražja, zato sem kasneje kupoval tudi 10 g in več zaradi količinskega popusta.
Več ...
 

ANKETA

Koliko ste stari?
 

NOVICE

Tokrat smo se na DrogArtu v okviru sredinih predavanj z diskusijo pogovarjali o politiki do drog. S klikom si lahko pogledate posnetek predavanja.
Preberi več
Dodaj v: Facebook Dodaj v: Digg Dodaj v: Del.icoi.us Dodaj v: Ma.Gnolia Information