Vse pod kontrolo V zadnjem času se poznavanje o učinkih drog, tako želenih kot neželenih, povečuje.  K temu je veliko prispeval internet. Člankov na to temo, bi lahko rekli, je nešteto. Med mladino se širi uporaba natančenjšh dozatorjev (npr. tehtnic). Počasi se zav...
 
Piškotki Na spletni strani Kokain.si uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo tvojo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjaš z uporabo piškotkov. Če se z uporabo piškot...
 

Osnove

Kako deluje kokain

Email natisni
Kokain v možganih povzroči, da se noradrenalin, serotonin in dopamin počasneje presnavljajo, kar pomeni, da se koncentracija teh živčnih prenašalcev v sinapsi (stik med dvema živčnima celicama, prek katerega se z živčnimi prenašalci prenašajo živčni impulzi) poveča. Tako se pospešijo vsi telesni procesi, ki so od njih odvisni.

Noradrenalin, serotonin in dopamin imajo v telesu veliko funkcij. Odgovorni so za občutke sreče, samozavesti in vznemirjenja, preprečujejo utrujenost in povečujejo zmogljivost. Vse to so stvari, zaradi katerih ljudje sploh uživajo kokain.

Poleg tega pa ti živčni prenašalci pomagajo uravnavati tudi telesno temperaturo, krvni tlak in srčni utrip, koncentracijo glukoze v krvi, spanje, razpoloženje, telesno težo ... Praktično ni telesne funkcije, na katero ne bi imeli vpliva.

 

Nevarnosti za zdravje na kratko

Email natisni

Pri uporabi kokaina lahko pride do težav, ki se lahko končajo tudi s smrtjo. Tveganje za nastanek spodaj naštetih zapletov je večje ob mešanju kokaina z ostalimi prepovedanimi in dovoljenimi drogami, ob pogosti uporabi kokaina, ob uporabi velikih količin kokaina v krajšem časovnem obdobju (npr. čez vikend), ob prisotnosti psihičnih in telesnih bolezni in ob souporabi pribora za jemanje kokaina.

Več ...
 

Kaj je kokain?

Email natisni
Kokain (kokain hidroklorid) je močan stimulans (poživilo), ki ga s kemičnimi procesi pridobivajo iz listov grma Erythroxylon coca, ki izvira iz Južne Amerike. V najčistejši obliki je bel prašek, ki mu na poti do končnega uporabnika  za povečanje mase  primešajo razne škodljive in neškodljive snovi za telo (soda bikarbona, laktoza, razna zdravila...). Povprečna čistost kokaina v Sloveniji je 30% - ostalo so primesi.  Kokain je grenkega okusa  in ima anestetični učinek. Ob njuhanju omrtviči nosno sluznico in žrelo. 
 

Učinki kokaina

Email natisni
Prvi učinki kokaina se ob njuhanju pojavijo zelo hitro (v prvi minuti), najmočnejši pa so po 15 minutah. Učinek kokaina ob njuhanju je kratkotrajen - 20 do 40 minut. Prav zaradi močnega, a kratkotrajnega delovanja se marsikdo ne ustavi pri prvi črtici.  Kokain povzroča občutke povečane samozavesti, zmogljivosti, moči, poguma in tudi evforije. Telesno se učinki kokaina kažejo kot hiperaktivnost in nemir, tudi kot povečana agresivnost.  Zvišata se krvni tlak in telesna temperatura. Srce začne biti občutno hitreje in poveča se hitrost dihanja. Tudi zenice se rahlo povečajo  Ob večjih količinah ali občutljivosti na poživila se lahko pojavi bolečina ali krči v predelu srca. Ob pogostejši ali redni rabi kokaina se pojavijo še druge, manj želene posledice uporabe kokaina.
 

Načini uporabe kokaina

Email natisni

Njuhanje je najpogostejši način uporabe, ko uporabnik kokainski prah posnifa skozi nos s pomočjo slamice, zvitega bankovca ali papirja ali kakšnega drugega pripomočka.


Injiciranje. Uporabniki kokain raztopijo v vodi in si raztopino vbrizgajo.


Kajenje. Za kajenje je treba kokain kemično obdelati, da iz kokain hidroklorida nastane prostobazni kokain. Za kajenje se uporablja tudi crack, ki prav tako nastane s kemično obdelavo kokain hidroklorida.

Liste koke z namenom poživljajočega učinka (predvsem domačini iz Južne Amerike) tudi žvečijo in iz njih pripravljajo poživljajoč čaj. 

 

 

Mešanje kokaina

Email natisni
Pri mešanju različnih drog med seboj se poveča tveganja za nastanek zapletov.
 
Kokain + alkohol. Ob mešanju teh dveh snovi se v telesu tvori nova spojina, imenovana kokaetilen, ki je še bolj škodljiva za srce kot kokain.

Kokain + stimulantne droge (ekstazi, amfetamini). Pri tej kombinaciji se poveča nevarnost za nastanek vročinskega udara, dehidracije, težav s srcem in možganske kapi.

Kokain + depresorske droge (heroin). Kombinacija, znana tudi kot speedball je zelo nevarna za predoziranje, saj zaradi nasprotnih učinkov ena droga lahko za kratek čas zamegli delovanje druge in zato uporabnik nima pravega občutka koliko je zadet.
 

Predoziranje

Email natisni

Doza kokaina, pri kateri pride do predoziranja ni enotna, saj zaradi nastanka tolerance redni uporabniki za predoziranje potrebujejo večjo količino kokaina kot občasni uporabniki. Uporabnik tudi nikoli ne ve kako razredčen je kokain, saj je čistost odvisna od količine primesi, ki jih dodajajo dilerji. Smrt zaradi predoziranja najpogosteje nastopi zaradi možganske kapi (poveča se krvni tlak, pretok krvi čez možgane in nastajanje krvnih strdkov) ali srčnega infarkta.

 

 

 

Kokaetilen

Email natisni

Ob sočasni uporabi kokaina in alkohola v telesu nastane nova snov, imenovana kokaetilen.  Kokaetilen ima močnejše učinke kot kokain in deluje dlje. Je tudi bolj toksičen za telo, predvsem za srce in možgane, zato je nevarnost za nastanek srčnih motenj ali možganskih poškodb pri sočasni uporabi alkohola in kokaina večja, kot pri uporabi kokaina.

 

 

Toleranca

Email natisni

Ob redni uporabi kokaina telo potrebuje vedno več droge, da ta zadane. Do tega pride zato, ker se telo na drogo navadi in potrebuje vedno večje količine za nastanek zadetosti. Če se vam zgodi, da za občutek zadetosti potrebujete vedno več kokaina pomeni, da je do tolerance že prišlo in da je kokainsko razvado pametno omejiti ali ukiniti. Naslednja stopnja je namreč lahko odvisnost.

 

 

Razširjenost uporabe kokaina

Email natisni
Ocenjuje se, da je kokain vsaj enkrat v življenju poskusilo približno 12 milijonov Evropejcev. Najpogosteje so to mlajši odrasli 15 - 34 let. Za Slovenijo ni razpoložljivih podatkov o razširjenosti v splošni populaciji, ocenjuje pa se, da ne zaostajamo za Evropo. Uporaba kokaina je v porastu predvsem med splošno populacijo.
 

Uporaba kokaina v medicini

Email natisni
Kokain so v zgodovini precej uporabljali v medicini še vedno pa se uporablja pri posegih v nosu in na solzevodu.
Ker je močan lokalni anestetik (omrtvi področje na katerega ga nanesejo) in hkrati vazokonstriktor (povzroča krčenje žil) se široko uporablja pri operativnih posegih v nosu, kjer je zaželeno omrtvičenje tkiva in zmanjšanje krvavitve k čemur prispevajo vazokonstriktorne lastnosti kokaina.
Za posege se uporablja zelo razredčena raztopina kokaina. Količina kokaina, ki se pri teh posegih uporablja je tako nizka, da ne povzroča nobenih sistemskih znakov zadetosti.
 

Tudi čebele imajo rade kokain

Email natisni

Kokain, alkaloid izoliran iz koke, se ni razvil kot ''darilo bogov'' ljudem, kot pravijo indijanci, ampak ima v naravi vlogo nevrotoksina, ki žuželkam preprečuje, da bi lahko uporabljale rastlino kot vir hrane. Kokain močno vpliva na človeški nagradni sistem v možganih in lahko povzroči močno odvisnost. Podobno kot ljudje, imajo tudi čebele svoj nagradni sistem in ta jim omogoča razlikovanje kvalitete nektarja, ki ga nabirajo. Čebele, ki najdejo primeren vir hrane, po vrnitvi v panj izvajajo ''čebelji ples'' s katerim drugim čebelam poročajo o kvaliteti in lokaciji hrane.

Raziskovalci iz Avstralske univerze Macqauery so v študiji, ki bo objavljena 26. decembra 2008 preverili, če ima kokain v majhnih dozah podoben učinek na čebele, kot jih ima na ljudi. Ugotovili so, da imajo nizke doze kokaina na čebele zelo specifičen učinek. Kokain je pri čebelah povzročil, da so drugim čebelam poročale o izjemni kakovosti ''kokainske'' hrane, katero so našle, čeprav je bila ta dejansko zelo slaba. To kaže, da ima kokain na čebelji nagradni sistem podoben učinek kot na človeškega. Prav tako so ugotovili, da lahko čebele postanejo odvisne od kokaina in imajo, podobno kot ljudje, zmanjšano sposobnost učenja, ki je eden od znakov odtegnitvenega sindroma.
Raziskovalci tudi že načrtujejo nove poskuse na čebelah. V prvi vrsti jih zanimajo nevronske poti, ki vodijo v kokainsko odvisnost in ali ima kokain enako opustoševalne učinke na čebeljo družbo, kot jih lahko ima na človeško. Model študije vpliva kokaina na živčni sistem pri čebelah je nov in prihodnost bo pokazala, ali nam bo pomagal pri razumevanju (zlo)rabe kokaina in kako lahko take rezultate prevedemo na človeka.
 

Vir: Barron, A.B., Maleszka, R., Helliwell, P.G. and Robinson, G.E. 2009. Effects of cocaine on honey bee dance behaviour. Journal Of Experimental Biology 212:163-168.

 

ANKETA

Koliko ste stari?
 

NOVICE

Kokain je zaradi svojih neposrednih in močnih nagrajevalnih učinkov med najbolj zasvoljivimi drogami. Odvisniki imajo zaradi uporabe kokaina pogosto kognitivne motnje, ki se prepletajo s težavami iz okolja, socialnimi težavami in vsakdanjim spopadanjem s stresom.
Preberi več
Dodaj v: Facebook Dodaj v: Digg Dodaj v: Del.icoi.us Dodaj v: Ma.Gnolia Information