Vse pod kontrolo V zadnjem času se poznavanje o učinkih drog, tako želenih kot neželenih, povečuje.  K temu je veliko prispeval internet. Člankov na to temo, bi lahko rekli, je nešteto. Med mladino se širi uporaba natančenjšh dozatorjev (npr. tehtnic). Počasi se zav...
 
Piškotki Na spletni strani Kokain.si uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo tvojo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjaš z uporabo piškotkov. Če se z uporabo piškot...
 

Kdo najlepši v deželi je tej?

Email natisni
V soboto zvečer mi je zazvonil telefon. »Imaš čas?«. Vprašanje, pri katerem vem, kam bo vodilo. »Ja, imam. Kdaj pridem?« Vedela sem, da me ponovno čaka pester večer, vendar se s tem nisem obremenjevala, saj sem živela za vsak sproščen trenutek. Teh je bilo poleg vikendov izredno malo. Uredila sem se ter se odpravila k svoji 'vikend' družbi na drugi konec mesta. Ko sem vstopila, me je že čakala dobrodošlica – bela črtica. Kokain je postal med nami socialna navada, nekaj povsem običajnega, kot druženje ob kozarcu vina. Naporne vikende sem po navadi sklenila z odločitvijo, da se to ne bo več ponovilo. Vse do konca naslednjega tedna.

Pripravljeni na žur se vsi skupaj odpravimo v nočni klub. Noro. Počutim se svetovno. To je edini izraz, ki lahko opiše moje razpoloženje za vikend. Zakaj se ne morem tako počutiti vsak dan? Brez pomoči 'sneguljčice'mi ne bi uspelo. Te misli v trenutku pozabim in se prepustim noči. Ne mislim na realnost, tja se bom vrnila naslednji dan, kot vedno.

 

Kokain postaja vse bolj popularen, lahko ga dobiš na vsakem vogalu, neverjetno je dosegljiv. Pronica med navadne smrtnike, ni več le del estrade.

Kokain prinaša sproščenost, samozavest do neba, večjo koncentracijo, večji občutek zmogljivosti. Poznam ljudi, ki ga uporabljajo pri vsakodnevnih obveznostih, ko potrebujejo energijo, da izpeljejo stvari tako, kot so si jih zamislili. Sprašujem se, ali je to res potrebno? Ali se to na dolgi rok splača? Tega ne bom sodila, vem le to, da kokain ni več domena premožnih in izobraženih, temveč tudi tistih, ki ne dajo veliko na izobrazbo, saj jim je pomembno le, da preživijo.  

Tudi v naši mali deželici ga uporabljajo večinoma zaposleni s srednješolsko izobrazbo. Če bi bil cenejši, bi se ga uporabljalo še več. Večina ga uporablja le občasno, za vikende, kot to počne moja družba. Naporen teden pa res zasluži sprostitev. 

 

Noro je, kako lahko ena substanca izboljša razpoloženje, popestri spolnost, dvigne delovno storilnost. To so razlogi, zakaj ljudje uporabljajo kokain. Včasih sem si zatiskala oči, saj je bila to zame neodkrita znanost, ki pa sčasoma postaja vedno bolj poznana, saj ima veliko pozitivnih učinkov – drugače je ljudje ne bi uporabljali. Vedno znova pa me nekje zadaj strašijo tiste bolj negativne.

Uporabniki omenjajo številne zdravstvene in socialne težave. Najpogostejše težave, ki jih navajajo, so predvsem psihične, in sicer nespečnost, depresija oziroma potrtost, težave s koncentracijo ter občutki strahu in tesnobe. Je to res ali ne? Seveda se tega na kratki rok ne opazi, veliko bolj je to zaslediti pri tistih, ki uporabljajo kokain že dolgo časa. Kakšen je smisel tega? Kje določiti mejo, kdaj je dovolj? Kaj pa alkohol? Zakaj smo tako permisivni do alkohola, in ne do drugih drog? Zakaj imamo to miselnost tako močno vcepljeno?

 

Dejstvo je, kar so nam običajno govorili stari starši, da z ničimer ni dobro pretiravati. Tega pravila se vedno držim, saj nisem ekstremist in znam postaviti mejo. Vsak je odgovoren zase in za svoje odločitve. Danes je pomemben človekov videz in njegovo počutje, ki pa pogosto izhaja od znotraj. Kdaj se upreti zastrupljenemu jabolku in se počutiti svetovno tudi brez njega?

 

Včasih si sami ne znamo odgovoriti, zato je pomembno tudi mnenje drugih. Najbolje je, če preverimo, do kam lahko gremo in s čim bomo še zadovoljni. Na Združenju DrogArt so začeli program Ne pogrni na celi črti, ki je namenjen prav kokainu, kjer lahko že samo na internetu preveriš potrebne informacije ter se tako prepričaš, kaj in kako naprej. To se mi zdi izredno pomembno, saj lahko na podlagi dodatnih informacij oceniš svoj način življenja in ga, če je to potrebno, usmeriš drugam. Reši torej tale kratek kviz in preveri koliko veš o kokainu in kje si s svojo uporabo kokaina. 

 
 

ANKETA

Koliko ste stari?
 

NOVICE

V DrogArt svetovalnici začenjamo z novo terapevtsko skupino, ki je namenjena tistim, ki so svojo uporabo drog že zmanjšali ali pa abstinirajo in bi želeli s tem nadaljevati ter okrepiti sebe za doseganje novih zastavljenih ciljev.

Namen skupine je prepoznavanje delovanja sebe v skupini, izražanje sebe in potreb v skupini, podpora ostalih članov skupine, pridobiti občutke varnosti, pripadnosti, povezanosti in ohranjati stik z drugimi ter na tak način okrepiti sebe za situacije, v katerih bi drugače potrebovali pomoč. Skupina nudi podporo in učenje vzpostavljanja in vzdrževanja zdravih odnosov in komunikacije.
  Skupina bo potekala enkrat tedensko po uro in pol na DrogArt info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana).

Pogoj za vključitev v skupino je uvodni pogovor, v kolikor že niste vključeni v individualni program svetovanja ali terapije.
Skupina 
sproti sprejema nove udeležence. Prijavite se lahko preko telefona 041 730 800 ali pišete na elektronski naslov: svetovanje@drogart.org.
Dodaj v: Facebook Dodaj v: Digg Dodaj v: Del.icoi.us Dodaj v: Ma.Gnolia Information